
Rochia pentru fetițe: ieri și azi
Rochia este un tip de îmbrăcăminte folosită aproape de la începutul existenței umane. Ce este și mai interesant este că, în cazul copiilor, această creație de obicei nu definea genul, fiind purtată atât de băieți, cât și de fetițe. Astăzi, designul rochiilor arată puțin diferit, iar stilurile și materialele actuale diferă de echivalentele lor istorice. Deși în multe cazuri, putem spune că din fericire!
Să pornim într-o călătorie istorică prin moda copiilor de altădată. Nu ne vom întoarce până în antichitate, ci vom începe cu secolul al XVIII-lea.
Rochii vechi pentru fetițe... și nu numai!
Moda secolelor XVIII și XIX
În secolele XVIII, XIX și chiar la începutul secolului XX, rochia pentru copii nu era atribuită în mod specific unui gen. Aceasta se datora faptului că în primii ani de viață, copilul petrecea cea mai mare parte a timpului cu mama sa, astfel că "aparținea lumii femeilor". În plus, o astfel de cămașă-rochie era o îmbrăcăminte practică pentru îngrijirea copilului, oferind posibilitatea de a-l schimba ușor atunci când era necesar.
Totuși, când privești fotografii vechi, cum poți recunoaște dacă este un băiat sau o fetiță? În acest caz, nu ar trebui să te ghidezi după stil, ci după... accesorii. Fetițele pozau cel mai adesea cu un buchet de flori sau o păpușă, în timp ce băieții țineau în mâini un bici mic, o tobă sau o sabie.
Copiii erau îmbrăcați astfel până la vârsta de 5 ani. Când un copil atingea această vârstă, se considera că ar trebui să înceapă să se comporte și să arate mai matur. Astfel, comoda cămașă-rochie era înlocuită cu creații cu gulere înalte, corsete, structuri sub rochie și peruci elaborate. Din acel moment, îmbrăcămintea definea și genul, iar rochiile rămâneau doar pentru fetițe.
În secolele XVIII și XIX, copiii trebuiau să arate ca "adulți în miniatură" - demni și distinși. Pentru cei mici, aceasta însemna însă restricționarea mișcărilor și lipsa confortului, deoarece rochiile pentru fetițe erau rigide, strâns mulate și evidențiau clar (sau uneori chiar creau) formele. Micile domnișoare purtau un corset sub rochie, iar partea inferioară cu mai multe straturi se sprijinea pe o structură de oțel. Coafurile erau la fel de impresionante. Adesea erau construcții create cu sârmă și păr de cal, decorate suplimentar cu pene, panglici și chiar pietre prețioase. Cu un astfel de ansamblu, jocul liber era de neconceput.
Și în ce culori erau îmbrăcate fetițele? În secolele XVIII și XIX, culoarea asociată acestui gen era... albastrul! Acesta făcea referire la Fecioara Maria, cu care micile domnișoare trebuiau să se identifice. Rozul și roșul erau asociate cu sângele lui Hristos, de aceea băieții erau îmbrăcați mai des în aceste nuanțe. Această tendință s-a inversat abia în secolul XX și continuă practic până în zilele noastre.
Revoluția secolului XX
Moda rochiilor pentru fetițe a început să se schimbe abia în perioada interbelică. Corsetele rigide și rochiile lungi au început să dispară. Practicalitatea, libertatea și confortul utilizării au câștigat popularitate. De asemenea, băiețeii erau tot mai rar îmbrăcați în rochii.
Cum arătau, așadar, rochițele pentru fetițe în secolul XX? Erau creații simple cu un așa-numit "platcă" (partea superioară a rochiei), în culori deschise cu adaos de capse delicate, cu o lungime deasupra genunchiului. Rareori conțineau bufanți, încrețituri sau volănașe - trebuiau să fie ușor de folosit și de întreținut. Pentru ca rochia să poată fi folosită mai mult timp, în față era protejată cu un șorțuleț.
Tema principală a rochiilor pentru fetițe, inclusiv pentru adolescente, era modestia creației. În anii '20, deosebit de la modă erau modelele cu talia coborâtă, care era evidențiată suplimentar de o centură. Anii '30 au fost perioada modelelor mai lungi și mai ajustate. Ca accesoriu serveau gulerele detașabile. Pentru ocazii speciale, se putea purta o rochie mai ornamentată în stilul crinolinelor romantice. Pentru o perioadă, au fost extrem de la modă și așa-numitele rochii marinărești.
În acea perioadă, se acorda o atenție deosebită materialelor din care erau confecționate rochiile pentru fetițe. Creațiile de vară erau cel mai adesea cusute din țesături precum bumbac sau in, în timp ce iarna se alegeau cele din lână. Acestea garantau permeabilitatea adecvată și menținerea căldurii.
Moda modernă a rochiilor pentru fetițe. Ce s-a schimbat?
În trecut, rochiile pentru fetițe erau cusute manual, cel mai adesea de mame. În prezent, dezvoltarea tehnologiei de cusut și disponibilitatea mai largă a materialelor permit posibilități aproape nelimitate în crearea de modele unice pentru micile fashioniste. Datorită acestui fapt, copiii pot alege dintre multe modele mai mult sau mai puțin ornamentate, atât pentru ocazii speciale, cât și pentru ieșirile zilnice.
În secolul XXI, nu contează atât de mult aspectul, cât confortul și siguranța purtării. Copilul ar trebui să se miște liber în rochia aleasă pentru fetiță, iar materialul și cusătura nu trebuie să provoace iritații ale pielii sensibile. De aceea, se folosesc în continuare țesături naturale, însă acestea conțin adesea și adaosuri de alte materiale sintetice. Datorită acestui fapt, rochiile dobândesc noi proprietăți, iar îmbrăcămintea este mai durabilă și mai ușor de păstrat curată.
La Zoya Fashion vei găsi o mulțime de propuneri de rochii pentru fetițe, în care fiica ta se va simți modernă și confortabil. Vezi cea mai nouă colecție a noastră inspirată de tendințele de altădată acum!